Editorial - Τεύχος 265
Ανοδικά κλείνει η τουριστική περίοδος 2015 για την Ελλάδα

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΣΤΙΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση ο ελληνικός λαός επέλεξε να ξαναδώσει την κυβερνητική εξουσία στο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την υπογραφή της δύσκολης σε εφαρμογή για τον κόσμο, συμφωνίας με τους δανειστές, στην προηγούμενη 7μηνη διακύβερνησή του. Η πίστη στις προθέσεις των αξιωματούχων του ΣΥΡΙΖΑ για μια πολιτική υπέρ των πολλών εκεί όπου δεν υπάρχει σύγκρουση με τη συμφωνία με τους δανειστές, ήταν ένας από τους λόγους επιλογής του. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η Συμφωνία που επέτυχαν μπορεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να δώσει ξανά προοπτική στη χώρα και τους πολίτες. Σημαντική ήταν η πρόταση του, να έχει λόγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην εποπτεία της συμφωνίας Ελλάδας και εταίρων. Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, αντιπρόεδρο της Ευρωβουλής, συναντά ισχυρότατη υποστήριξη από την πλειοψηφία των μελών του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Τουρισμός στην τουριστική περίοδο 2015 βγήκε δυνατός και παρά τα πολλά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του καλοκαιριού κατάφερε να κλείσει με σημαντικό θετικό πρόσημο στις αφίξεις. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε ο ΣΕΤΕ οι αφίξεις θα φτάσουν τα 26 εκατομύρια. Πολλά βέβαια από τα προβλήματα του καλοκαιριού παραμένουν και έχουν προξενήσει μεγάλες δυσκολίες σε πολλές οικονομικές επιχειρήσεις ενισχύοντας την ανεργία και την υποαπασχόληση του ανρθώπινου δυναμικού στην Ελλάδα.

Ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο θα πρέπει να εξετάσει το ΥΠΟΤ και να προσπαθήσει να δώσει λύση είναι η αδυναμία αντιστοίχησης της αύξησης των επισκεπτών με αντίστοιχο ποσοστό ενίσχυσης των εσόδων όσον αφορά στα έσοδα της χώρας και των επιχειρήσεων. Η Ελλάδα, όπως σημείωσε και το ΞΕΕ σε πρόσφατο δελτίο τύπου, φαίνεται να υστερεί όχι σε αφίξεις αλλά σε ποιοτικά στοιχεία που αναφέρονται στα έσοδα, απέναντι σε ανταγωνίστριες χώρες.

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση είναι το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο καθόλου δεν προσφέρεται για μικροπολιτική. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και αν δεν σκύψει σε αυτό η Ε.Ε. αλλά και οι υπόλοιπες μεγάλες χώρες, και αν δεν εστιάσουν στην ουσία του που αφορά στα αίτιά του, δε θα είναι δυνατόν να δοθεί λύση.

Μπροστά σε αυτές τις καταστάσεις είναι βέβαιο ότι θα πρέπει όλοι να στηρίξουν έμπρακτα όλες τις προσπάθειες που θα γίνουν με στόχο την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτήν την προσπάθεια σημαντικός αρωγός είναι ο Τουρισμός.

Όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει από αυτό το περιοδικό, η προγραμματισμένη σωστή σύνδεση των διαφορετικών τομέων της οικονομίας με το τουριστικό προϊόν και πρωτίστως η σύνδεση του πρωτογενή τομέα της αγροτικής παραγωγής με την κατανάλωση των επισκεπτών, μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην έξοδο από την οικονομική κρίση και στη δημιουργία μεγάλου αριθμού αποδοτικών για όλους θέσεων εργασίας.

Καλή επιτυχία!

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΟΥΣΟΥ
ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ
ΤΕΥΧΟΣ 266