Editorial - Τεύχος 263
Απαιτούνται άμεσες δράσεις

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ

Το τμήμα των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη, οργανώνει τον ερχόμενο Μάιο στο Λονδίνο, τετραήμερη σύνοδο με τη συμμετοχή Οικονομολόγων, εκπαιδευτικών, ερευνητών, ακτιβιστών, μη-Κυβερνητικών οργανώσεων, θρησκευτικών ηγετών, κοινοτικών οργανώσεων και ιδιωτών από το Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, για τη δημιουργία και τη καθιέρωση μιας διαδικασίας με διακυβερνητική διαφάνεια για την αειφόρο ανάπτυξη. Οι στόχοι της συνόδου αποσκοπούν στη συμφιλίωση των οικονομικών και περιβαλλοντικών στόχων της παγκόσμιας κοινότητας, ώστε να ξεκινήσει ένας διάλογος για τη μετατροπή της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές εθνικές πραγματικότητες, τις ικανότητες και το επίπεδο ανάπτυξης και το σεβασμό των εθνικών πολιτικών και προτεραιοτήτων.

Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία. Η Ευρωζώνη ειδικά αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα εξαιτίας του δόγματος της λιτότητας που έχει υιοθετήσει και εφαρμόζεται τα πολλά τελευταία χρόνια. Μειωμένες επενδύσεις, μεγαλύτερη φτώχεια και όλα εκείνα που συνεπάγεται η κρίση. Η χώρα μας βρίσκεται στο κέντρο αυτής της αδυναμίας και κάτω από την απειλή θα μπορέσει ή όχι να παραμείνει στην Ευρώπη.

Η αγωνία κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία, αγωνία των επιχειρήσεων για τη δυνατότητα τους ύπαρξης και δραστηριότητας, αγωνία των πολιτών για το μέλλον τους. Η ανεργία είναι ο μεγάλος εφιάλτης όλων. Υπάρχει ανάγκη όλοι να κατανοήσουν τι γίνεται. Πρέπει πρώτα από όλα να στηριχθεί με όλα τα μέσα η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και να γίνουν προσπάθειες να αναπτυχθούν οι τομείς που φαίνεται ότι μπορούν να δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Ο μόνος τομέας που είχε σημαντικά θετικά αποτελέσματα το 2014 ήταν ο τουρισμός. Οι λόγοι της μεγάλης αύξησης είναι διάφοροι και είναι βέβαιο ότι οι συγκυρίες λειτουργούν υπέρ της χώρας μας ως μεσογειακός προορισμός. Η Ελλάδα είναι ένας όμορφος τουριστικός προορισμός και σήμερα προέχει η ανάγκη να θωρακίσει τα πλεονεκτήματα που διαθέτει και συγχρόνως να αναγνωρίσει τις αδυναμίες που έχει και να εφαρμόσει στοχευμένο πρόγραμμα για τη βελτίωσή τους ενώ παράλληλα πρέπει να αξιοποιήσει συντονισμένα και με αντίστοιχες δράσεις τα πολύ σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει. Πλεονεκτήματα που μπορούν, εφόσον αναγνωριστούν και διαπιστωθούν οι πραγματικές και ρεαλιστικές προοπτικές ανάπτυξης που περιέχουν, να γίνουν όλες οι απαιτούμενες κινήσεις, συνέργειες και δράσεις ώστε να μπουν σε πορεία ανάπτυξης.

Οι τομείς αυτοί, όπως συχνά έχουμε αναφέρει από το περιοδικό αυτό, αφορούν καιστον πρωτογενή τομέα και τη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με την ελληνική κουζίνα στα ξενοδοχεία καθώς και σε μια σειρά άλλων τουριστικών προϊόντων που έχουν πραγματικά προοπτική ανάπτυξης και θα υποστηρίξουν την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και την προσέλκυση ανώτερων οικονομικά στρωμάτων στη χώρα μας. Τέτοιοι τομείς είναι ο πολιτιστικός τουρισμός, ο ιατρικός τουρισμός.

Πρέπει παράλληλα η νέα κυβέρνηση η οποία ήταν αποτέλεσμα επιλογής από ανάγκη διαμαρτυρίας, αλλά κυρίως από ελπίδα και προσδοκία να σχεδιάσει και να εφαρμόσει άμεσα πρόγραμμα για την πάταξη της διαφθοράς και να φορολογεί σωστά αυτούς που έχουν και όχι αυτούς που δεν έχουν επειδή είναι πιο εύκολο, όπως συνηθίζεται τα πολλά τελευταία χρόνια, ώστε να ηττηθεί η λιτότητα και να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή.

Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει τη στήριξη του ελληνικού λαού και πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πετύχει στο έργο της. Είναι βέβαιο ότι όλοι θα υποστηρίξουν τις θετικές επιλογές που θα πάρει. Απαιτείται όμως άμεσα δράση.

Καλή επιτυχία,

 

Μαργαρίτα Μανούσου

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΟΥΣΟΥ
ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ
ΤΕΥΧΟΣ 266