Editorial - Τεύχος 258
Όλα καλά κι όλα ωραία;

ΩΡΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Θετικά τα μηνύματα από τις αγορές για τις τουριστικές αφίξεις. Οι ταγοί της οικονομίας μιλάνε με ενθουσιασμό για το πρωτογενές πλεόνασμα. Η χώρα, από ό,τι λένε, είναι σε καλή πορεία, δεν ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει!

Ο πρωθυπουργός αποκάλεσε την τουριστική βιομηχανία της χώρας «την πρώτη ατμομηχανή που ξεκίνησε και άρχισε να βγάζει την οικονομία έξω από την επώδυνη εξαετή ύφεση».

Θετικά σχόλια για την Ελλάδα και από τον πρόεδρο της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα. Το κλίμα στον τουρισμό είναι σίγουρα ιδιαίτερα θετικό. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι ο εισερχόμενος τουρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει νέο ρεκόρ. «Οι προβλέψεις δείχνουν ότι το 2014 θα είναι ένα ακόμη έτος ρεκόρ» δήλωσε προσθέτοντας ότι «σχεδόν όλες οι παραδοσιακές και οι νέες αγορές δείχνουν θετικά, ενθαρρυντικά σημάδια». Ο αριθμός των τουριστών που θα επισκεφτούν την Ελλάδα φέτος θα φτάσει τα 18,5 εκατομμύρια, δηλαδή αύξηση κατά 3%.

Αυτό ακούγεται καλό, ωστόσο καλό είναι να λάβουμε υπόψη ότι ο παγκόσμιος τουρισμός σημείωσε αύξηση το 2013 και αναμένεται αύξηση και το 2014 κατά 4-5%. Τα στοιχεία αυτά είναι σύμφωνα με την έρευνα του IPK, που πραγματοποιήθηκε ύστερα από ανάθεση της ΙΤΒ και παρουσιάστηκε στην έκθεση τον περασμένο Μάρτιο στο Βερολίνο. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στη σταδιακή σταθεροποίηση και βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας.

Το ελληνικό τουριστικό προϊόν, κάτω από αυτές τις γενικά καλές συνθήκες, πρέπει να επιχειρήσει να δώσει λύσεις στα δικά του προβλήματα, ώστε να μπορέσει να παίξει πραγματικά το ρόλο της ατμομηχανής που θα οδηγήσει την οικονομία της χώρας σε θετική πορεία. Να λύσει προβλήματα που αφορούν στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, στην υλοποίηση αναγκαίων έργων υποδομών καθώς και στη συντήρησή τους, σε έργα προστασίας του περιβάλλοντος και πρωτίστως στην προσέλκυση επενδύσεων.

Ο τουρισμός είναι μία δραστηριότητα που μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα για την τοπική και εθνική οικονομία μιας χώρας, μπορεί όμως να έχει και ολέθριες επιπτώσεις αν δεν γίνουν οι σωστές και προγραμματισμένες ενέργειες υποστήριξης των γενικών και ειδικών υποδομών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την τουριστική περίοδο.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι ο τουρισμός αφορά λιγότερο ή περισσότερο όλους τους τομείς της οικονομίας. Πρωτεύοντα ρόλο έχει βέβαια ο πρωτογενής τομέας της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και της ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς και των κλάδων μεταποίησης των παραγόμενων προϊόντων.

Ακολουθούν οι μεταφορές, αεροπορικές, ακτοπλοϊκές και επίγειες, καθώς και όλες οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες που συμμετέχουν στην παραγωγή προϊόντων για τον εξοπλισμό, την προσφορά και τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων που προσφέρουν ύπνο και επισιτισμό.

Σήμερα είναι γενικά παραδεκτό ότι απαιτείται σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης. Οι θετικές προβλέψεις για τον τουρισμό επιβάλλουν την ύπαρξη σωστής μελέτης των αναγκών της τουριστικής δραστηριότητας. Απαιτείται ένα σχέδιο και πρόγραμμα δράσεων που θα διασυνδέσει σωστά τους διαφορετικούς τομείς της οικονομίας, ώστε να συγκλίνουν στα θεμιτά αποτελέσματα έχοντας τον τουρισμό στο επίκεντρο.

Με αυτό τον τρόπο, ίσως μπορέσει τελικά η ελληνική οικονομία να μπει σε θετική πορεία και μαζί να μπει σε θετική πορεία και η ελληνική κοινωνία.

Καλή μας επιτυχία!

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΟΥΣΟΥ
ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ
ΤΕΥΧΟΣ 266