Editorial - Τεύχος 256
Tέλος εποχής και τώρα το επόμενο βήμα!

ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΚΟΠΟΙΣ ΚΤΩΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ

Ναι σημειώθηκε αύξηση αφίξεων, διανυκτερεύσεων και εσόδων στην Ελλάδα, αυτό όμως δεν αποτελεί λόγο υπεραισιοδοξίας. Αποτελεί όμως λόγο μελέτης, αξιολόγησης και σχεδιασμού για το μέλλον.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το Υπουργείο Τουρισμού, η υπουργός και τα στελέχη κάνουν ταξίδια και ενέργειες με στόχο την προβολή της χώρας. Πραγματοποιούν συναντήσεις με σημαντικούς τουριστικούς παράγοντες, επιχειρηματίες, πολιτικούς ενώ η υπουργός έχει δώσει και σειρά συνεντεύξεων σε σημαντικά μέσα στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και άλλες χώρες. Είναι βέβαιο ότι όλα αυτά στοχεύουν στη βελτίωση της εικόνας της Ελλαδας στο εξωτερικό. Ωστόσο για να υπάρξουν πραγματικά αποδοτικά αποτελέσματα με διάρκεια και προοπτική είναι σημαντικό η όποια στρατηγική και δράση να αποφασίζεται αφού έχουν εξεταστεί όλα τα δεδομένα. 

Ο τουρισμός φαίνεται ότι το 2013 σημείωσε παγκοσμίως ρεκόρ αφίξεων και ξεπέρασε τις προσδοκίες των προβλέψεων της ετήσιας αύξησης. Για το πρώτο οκτάμηνο στην Ευρώπη παρατηρείται αύξηση +5% που αντιστοιχεί σε 20 εκατ περισσότερες αφίξεις στην περιοχή. Παίρνοντας μάλιστα υπόψη ότι η Ευρώπη είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός, και συνιστάται από αρκετές ιδιαίτερα αναπτυγμένες και τουριστικά ώριμες χώρες, το ποσοστό αυτό κρίνεται θετικό. Η κεντρική και ανατολική Ευρώπη είχε αύξηση +7% ενώ η Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη παρουσίασε επίσης πολύ καλές επιδόσεις με αύξηση 6%. Όπως είπε και ο γγ του ΕΕΠΟΤ, ο τουρισμός αποδεικνύεται παγκσομίως βασικός πυλώνας της οικονομίας, της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας και πρέπει σε όλες τις χώφες να αντιμετωπισθεί με τη δέουσα σοβαρότητα. 

Οι βασικοί ανταγωνιστικοί ως προς την Ελλάδα προορισμοί, η Ισπανία και η Τουρκία, χώρες πολύ μεγαλύτερες τόσο σε έκταση όσο και πληθυσμιακά πήγαν και αυτές πολύ καλά. 

Η Ισπανία δείχνει να έσπασε πάλι ρεκόρ στις αφίξεις ενώ φέτος βελτιώθηκαν και οι εισπράξεις και αντιστάθμισαν τη μείωση του 2% που είχε σημειωθεί το 2012 εξαιτίας προσφορών που είχαν γίνει στην προσπάθεια προσέλκυσης επισκεπτών. Πολλοί από τους επισκέπτες της Ισπανίας, φαίνεται να την επέλεξαν φέτος θέλοντας να αποφύγουν περιοχές στις οποίες εκτυλίσονταν ανήσυχες καταστάσεις όπως ήταν η Αίγυπτος και η Τουρκία. 

Στην αύξηση των αφίξεων που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 42,3 εκτατ του 2012, συνετέλεσε ιδιαίτερα η κατά 30% αύξηση των Ρώσων επισκεπτών, ενώ η Αγγλία οδηγούσε πάντα την κούρσα έχοντας ξεπεράσει τον αριθμό των 10 εκατ επισκεπτών από τον Αύγουστο. 

Όσον αφορά στην Τουρκία, το Μάιο είχε σημειώσει σημαντική άνοδο στις τουριστικές αφίξεις τον Απρίλιο και το Μάιο. Η αύξηση μειώθηκε τον Ιούνιο, το μήνα των διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπουλη, κατά τον οποίο, σύφμωνα με τα στοιχεία του Τουρκικού Υπουργείου Τουρισμού, προσέλκυσε μόνο 4,07 εκτατ επισκέπτες. Ωστόσο οι προορισμοί στα μεσογειακά παράλια έμειναν σχεδόν ανεπηρέαστοι από τα προβλήματα της ενδοχώρας. Έτσι οι αφίξεις στην Αντάλια και τα παράλια παρουσίασαν αύξηση περίπου 8% τον Ιούνιο συγκριτικά με το 2012 ενώ η Κωνσταντινούπολη παρουσίασε αύξηση μόνο 2%. Έτσι για το πρώτο 8μηνο ο τουρισμός παρουσίασε τελικά αύξηση 1,04% φτάνοντας τα 31,78 εκατ ανθρώπους. 

Είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη και δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να βασίσει τις προσδοκώμενες τουριστικές αφίξεις της σε ανήσυχες καταστάσεις που μπορεί να εξελίσσονται σε γειτονικές χώρες. 

Ειδικά στις δύσκολες περιόδους που περνά η χώρα και πρωτίστως η ελληνική κοινωνία που βλέπει πλήθος επιχειρήσεων να κλείνουν κι άλλες τόσες να προσπαθούν να επιβιώσουν συχνά σε βάρος των εργαζόμενων, ο τουρισμός αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Με την αύξηση της ανεργίας και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων, με το κατά πολλούς “απεχθές” και για όλους επαχθές δημόσιο χρέος να υποθηκεύει το μέλλον της χώρας και να δημιουργεί οικονομική ασφυξία σε πολλές κοινωνικές ομάδες, ο τουριστικός τομέας είναι ίσως ο μόνος τομέας που επιτρέπει σήμερα τη δημιουργία αίσθησης αισιοδοξίας για το μέλλον. Είναι ο τομέας που παράλληλα με τη δημιουργία μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας στην πορεία ανάπτυξής του, συμπαρασύρει και πολλούς άλλους οικονομικούς τομείς σε ανάπτυξη. 

Τώρα λοιπόν είναι η ώρα για δεσμευτικές αποφάσεις από πλευράς της κυβέρνησης. Αποφάσεις για συνεχείς και συνεπείς προσπάθειες καθιέρωσης ενός φιλοεπενδυτικού κλίματος και ενός σταθερού και φιλικού φορολογικού καθεστώτος χωρίς βέβαια την υποθήκευση του φυσικού πλούτου της χώρας. Αποφάσεις για την παρακολούθηση της καλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος που δεν αφορά απλά στη “θωράκισή” του αλλά και στη σωστή λειτουργία του που οφείλει να διευκολύνει την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για την ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών. Ειδικά όσον αφορά στον τουρισμό στη χρηματοδότηση των αναγκαίων τουριστικών επενδύσεων με ελκυστικούς όρους. 

Αποφάσεις για δράσεις που θα βοηθήσουν στην εξομάλυνση τόσο της τουριστικής κίνησης και της διάχυσής της σε όλη τη διάρκεια του χρόνου όσο και της ανάπτυξης περιοχών που διαθέτουν τις δυνατότητες αλλά δεν έχουν επιτύχει να αναπτυχθούν μέχρι σήμερα, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης υποδοών. 

Το επόμενο βήμα, απαιτεί πρώτα απ΄όλα μελέτη, οργανωμένο σχεδιασμό και στη συνέχεια και με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις απαιτούμενες και απαραίτητες δράσεις, να επιτευχθούν τα ειπδιωκώμενα αποτελέσματα που είναι εφικτά και είναι προς το συμφέρον της οικονομίας και της κοινωνίας. 

Καλή επιτυχία για το 2014!

Μαργαρίτα Μανούσου

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΟΥΣΟΥ
ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ
ΤΕΥΧΟΣ 266