Editorial - Τεύχος 246
Πολίτες & Πολιτεία προ των ευθυνών τους

Σήμερα, όλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι το βιώσιμο μέλλον της Ελλάδας είναι στενά συνδεδεμένο με τη θέση της στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη.  Επομένως, η πρώτη κίνηση για την υγιή σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη, είναι η ψήφιση της δανειακής σύμβασης, άλλωστε σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα προχωρήσει σε άτακτη χρεοκοπία.  
Κανένας δε φαίνεται να γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.  Είναι βέβαιο ότι πρόσθετες μειώσεις και περικοπές μισθών και συντάξεων ή και αύξηση των φόρων που θα βαθύνουν την ύφεση αντιστρατεύονται στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και στη μελλοντική ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Μία οικονομία που συρρικνώνεται, δεν μπορεί να ξεπληρώσει τα δανεικά όσα πολλά ή λίγα είναι. Ο τουρισμός δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα βέβαια, αλλά σίγουρα εφόσον συνεχίσουμε να λειτουργούμε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά τόσο στη δημιουργία απασχόλησης όσο και στην αύξηση του ΑΕΠ.
Στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο του ΣΕΤΕ, για πρώτη φορά στο κεντρικό πάνελ του συνεδρίου, συμμετείχαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν παρουσία στην ελληνική βουλή.  Ο Τουρισμός τελικά, δείχνει περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να είναι η μοναδική δραστηριότητα στην οποία όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να δοθεί βάρος επενδύσεων με στόχο την ανάπτυξη. Η τουριστική ανάπτυξη είναι γνωστό ότι συνοδεύεται από την παράλληλη και ταυτόχρονη δημιουργία θέσεων εργασίας.  Σε κάθε περίπτωση όμως, για να υπάρξει οποιαδήποτε ανάπτυξη απαιτείται άμεσα η δημιουργία του κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Σήμερα στην Ελλάδα, απαιτείται απόδοση δικαιοσύνης και παραδειγματική τιμωρία όλων εκείνων που αποδεδειγμένα έχουν βλάψει τη χώρα και τους πολίτες με δράσεις που αποσκοπούσαν στο προσωπικό τους συμφέρον ή/και κέρδος. Απαιτείται ουσιαστική καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους χώρους. Ο καθένας μας θα πρέπει να κάνει όσο καλύτερα και σωστά μπορεί τη δουλειά του. Μέσα από μία τέτοια διαδικασία θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τελικά και τα κακώς κείμενα και να ξεκινήσουμε μια πορεία με υψηλούς στόχους που θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε. Το παρόν και το μέλλον μπορούν να εξελιχθούν θετικά μόνο αν βασιστούν στη δικαιοσύνη και την εμπιστοσύνη του κοινωνικού συνόλου.
Στις παρούσες συνθήκες η επικρατέστερη άποψη για τη δεύτερη κίνηση στην πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση, θα ήταν η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από κυβέρνηση εθνικής ευθύνης.  Να προκηρυχτούν εκλογές ώστε από την κυβέρνηση που θα προκύψει να παρθούν αποφάσεις για ανάπτυξη. Στη σημερινή συγκυρία η προοπτική των εκλογών, ίσως αποτελεί λύση μπροστά στα αδιέξοδα που έχουν προκύψει.
Καλή επιτυχία στο δύσκολο δρόμο που έχουμε μπροστά μας.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΟΥΣΟΥ
ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ
ΤΕΥΧΟΣ 266