Editorial - Τεύχος 242
Συνέργειες στον τουρισμό: H ισχύς εν τη ενώσει

Ή το καταλαβαίνουμε ή βουλιάζουμε

Breakfast with taste, Kalimera Breakfast, Greek Breakfast, ελληνικό πρωινό, ελληνική διατροφή, κρητική διατροφή, μεσογειακή διατροφή…. Μία σημαντική αφορμή –που θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ ευεργετική, αποτελεσματική και αποδοτική για την προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος– είναι η σύνδεσή του με την ελληνική γαστρονομία. Ο δρόμος για την κατάκτηση αυτού του στρατηγικού στόχου περνά μέσα από την υποστήριξη των τοπικών οικονομιών όλης της χώρας.

Ας ξεχάσουμε για λίγο το δέντρο (μας) και ας δούμε το δάσος. Η αξιοποίηση των ελληνικών τοπικών προϊόντων, για την παρασκευή εδεσμάτων με ελληνικές συνταγές και σύγχρονα μέσα για το πρωινό σημαίνει ανάπτυξη.

Τα ελληνικά τοπικά προϊόντα της γης, της θάλασσας αλλά και της κτηνοτροφίας είναι καλά. Εφόσον γίνει κατανοητή η θετική σημασία που θα έχει η προσφορά του ποιοτικού ελληνικού πρωινού στα τουλάχιστον 60.000.000 πρωινά γεύματα που προσφέρονται το χρόνο, πολλά μπορούν να γίνουν.
 
Τα τοπικά ελληνικά εδέσματα είναι υγιεινά και παράλληλα νόστιμα, ενώ μπορούν να μυήσουν σωστά τους επισκέπτες /τουρίστες στην ελληνική διατροφή.
 
Οι ικανοποιημένοι επισκέπτες γίνονται ζωντανή και ισχυρή διαφημιστική φωνή για τον ελληνικό τουρισμό. Ολοι γνωρίζουν ότι η ικανοποίηση της γεύσης, όταν συνοδεύεται από την ποιότητα των πρώτων υλών και τον υγιεινό τρόπο παρασκευής σε ελληνικό περιβάλλον, αποτελεί ακλόνητο επιχείρημα για τη σύσταση και την επιλογή του προορισμού.
Εχουμε τις πρώτες ύλες, ας τις χρησιμοποιήσουμε σωστά. Παραγωγοί, αγρότες, κτηνοτρόφοι ξενοδόχοι και εστιάτορες μπορούν να συνεργαστούν και να ωφεληθούν όλοι, ενώ συγχρόνως θα αναπτύσσεται η ελληνική οικονομία.
Αυτός ο στρατηγικός στόχος τον οποίο έχει βάλει το ΞΕΕ και έχει θέσει υπό την αιγίδα του και ο ΕΟΤ απαιτεί σοβαρή προσέγγιση, συντονισμό και εφαρμογή των «επαγγελματικών» αποφάσεων που θα πρέπει να ληφθούν.
 
Ας αποφασίσουμε λοιπόν. Ας υιοθετήσουμε ένα από τα μηνύματα και ας προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε την ελληνική γαστρονομία σε όφελος του ελληνικού τουρισμού αλλά και της ελληνικής οικονομίας.
 
Καλή επιτυχία

 

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΟΥΣΟΥ
ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ
ΤΕΥΧΟΣ 266