1st Athens Digital Payments Summit

Ανοίγει ο “οδικός χάρτης” για τις ψηφιακές πληρωμές στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του το 1st Athens Digital Payments Summit, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Cotsen Hall της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.

Το συνέδριο διοργανώθηκε  από το TEE, την International Telecommunication Union –ITU και την ΕΜηΠΕΕ.

Τέλεσε υπό την Αιγίδα της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ΣΕΒ, ΣΕΚΕΕ, ΣΕΠΕ, GRECA και ELTRUN.

Η μεγάλη επιτυχία του συνεδρίου, πέραν της προσέλευσης του κοινού, ήταν η συμμετοχή του συνόλου των εμπλεκόμενων φορέων στις ψηφιακές πληρωμές, της Πολιτείας, των τραπεζών και των επιχειρήσεων. Πραγματοποιήθηκε ουσιαστικός διάλογος και ανταλλαγή απόψεων με ένα βασικό συμπέρασμα: πρέπει άμεσα να προχωρήσει το πλαίσιο που θα διασφαλίζει αλλά και θα κινητροδοτεί όλα τα μέρη της αγοράς, ώστε οι ψηφιακές πληρωμές να εφαρμόζονται πλέον καθολικά.

Την υποχρεωτική χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών για το χτίσιμο του αφορολόγητου από το 2016 εξήγγειλε από το βήμα του συνεδρίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης. Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του τόνισε ότι, η υψηλή προμήθεια επί του τζίρου για τη χρήση των POS αποτελεί ένα από τα εμπόδια που πρέπει να υπερβεί το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προωθήσει το σχεδιασμό του για την επέκταση της χρήσης των πιστωτικών καρτών για τις πληρωμές σε όλες τις επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα αντιμετωπισθεί η μεγάλη φοροδιαφυγή που διενεργείται στην αγορά λόγω της μη έκδοσης αποδείξεων καθώς, όπως επεσήμανε, το κράτος χάνει περίπου 10 με 15 δις ευρώ ετησίως από τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο.

Επιπλέον ανέφερε: «Θα δώσουμε κίνητρα πρώτα στον πολίτη, θα τον επιβραβεύσουμε μέσω της φορολογίας. Θα του πούμε δηλαδή χτίσε το αφορολόγητό σου με την πλαστική σου κάρτα και θα έχεις επιπλέον οφέλη από ότι εάν κρατάς ένα κουτάκι στο σπίτι με τις αποδείξεις και ξέρουμε ότι δεν τα ελέγχει κανένας και δεν έχει κανένα νόημα η απόδειξη. Φέρε μας τις ιατρικές σου δαπάνες που θέλεις να αναγνωρίσουμε στη φορολογική σου δήλωση, μόνο εάν τις έχεις πληρώσει μέσω τράπεζας ή πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας για να τις λάβουμε υπόψη και τέλος σε πολλές περιπτώσεις σε απαλλάσσουμε από ορισμένες φορολογικές δηλώσεις εάν όλες οι συναλλαγές σου περνούν μέσα από πλαστικό χρήμα».

Στο συνέδριο απηύθυναν επίσης χαιρετισμό οι: Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ - Mohamed Ba, Head of Innovation Division, BDT,ITU - Ιωάννα Σαμπράκου, Αντιπρόεδρος ΕΜηΠΕΕ, μέλος αντιπροσωπείας ΤΕΕ - Αργύρης Περουλάκης, Αναπληρωτής Επικεφαλής, Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Τα θέματα που απασχόλησαν τις εργασίες του συνεδρίου ήταν ο Τραπεζικός Κλάδος, το Λιανεμπόριο, το Ψηφιακό - Τεχνολογικό Οικοσύστημα, το Ευρωπαϊκό Θεσμικό Πλαίσιο και η Φοροδιαφυγή.

Ομιλητές ήταν οι: Ευθύμιος Γκατζώνας, Διευθυντής Εργασιών Δημοσίου, Τράπεζα της Ελλάδος -  Βασίλης Παναγιωτίδης, Διευθυντής, Ελληνική Ένωση Τραπεζών -  Κωνσταντίνος Φρυδάκης, Head στην Διεύθυνση Cards & ePayments, Τράπεζα Πειραιώς - Νίκος Χριστοδούλου, Γενικός Διευθυντής Πληροφορικής της Τράπεζας & του Ομίλου, Εθνική Τράπεζα Έφη Πρεσβεία, Επικεφαλής Επιχειρηματικής Μονάδας Ηλεκτρονικού Επιχειρείν, Όμιλος Eurobank -  Στέφανος Κοροδήμος, Επικεφαλής Περιοχής Ευθύνης Πληροφορικής & Τεχνολογίας, Attica Bank -  Σωτήριος Κυριάκος, Διευθυντής Διευθύνσεως Εναλλακτικών Δικτύων, Alpha Bank - John Broxis, CEO, MyBank - Νίκος Καραπανάγου, Εκτελεστικός Πρόεδρος, Motivian SA - Πέτρος Καπασούρης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, Τειρεσίας ΑΕ - Βασίλης Κορκίδης, Μέλος στο Προεδρείο της EuroCommerce, Πρόεδρος ΕΣΕΕ - Φώτης Αντωνόπουλος, Αντιπρόεδρος, Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου - Γρηγόρης Γιαννούκος, Γενικός Διευθυντής, MAT Technology - Κωστής Σταυρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, iSquare  - Γιώργος Δρυμιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος Cardlink -  Καθ. Γιώργος Δουκίδης, Πρόεδρος ELTRUN, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών - Αθηνά Κοντογιάννη, Αναπληρώτρια Συνήγορος του Καταναλωτή -  Νίκος Καμπανόπουλος, Γενικός Διευθυντής για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Κύπρο, Visa Europe - Espen Tranoy, Managing Director, First Data Hellas & Regional Manager CEE and SEE – Σπύρος Λούρος, Διευθυντής Digital & New Business Development Σταθερής & Κινητής,  Όμιλος ΟΤΕ - Δημήτρης Πλαγιάννης, Corporate Strategy Advisor, Mellon Technologies -  Νίκος Μαλλιάκας, Διευθυντής Innovation & Data, Wind -  Γιάννης Σύρρος, Γενικός Διευθυντής ΣΕΠΕ, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου DIGITALEUROPE, Αντιπρόεδρος Europe WITSA - Hiroshi Ota, Study Group Advisor, ITU - Γιάννης Δοξαράς, Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος, Warply - Γιώργος Ναθαναήλ, Senior Advisor,Τομέας Υποδομών & Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών -  Γιώργος Καραντώνης, Διευθύνων Σύμβουλος, Motivian SA, Αντιπρόεδρος, ΣΕΚΕΕ  - Τάσος Τζίκας, Πρόεδρος, ΣΕΠΕ -  Διονύσης Κολοκοτσάς, Public Policy Manager, Google - Δρ. Πρόδρομος Τσιάβος, Senior Research Fellow, UCL/ The Media Institute -  Κώστας Καλογήρου, Επικεφαλής Partner της Μονάδας Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού & Διαχείρισης Γνώσεις, Planet AE.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με το roundtable που είχε ως θέμα την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω των Ηλεκτρονικών Πληρωμών όπου η Κατερίνα Σαββαΐδου, Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων πραγματοποίησε την εισαγωγική ομιλία και πιο συγκεκριμένα τόνισε ότι η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών και η μείωση χρήσης μετρητών θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας και της διαφθοράς, ενώ εξήρε την κοινή προσπάθεια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών προς όφελος της χώρας. Για το σκοπό αυτό η ΓΓΔΕ με τη συνεργασία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών επεξεργάζεται σχέδιο για την προώθηση και τη διευκόλυνση των ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης των μετρητών.

Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο Θανάσης Μισδανίτης, Ειδικός Σύμβουλος του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης όπου παρουσίασε τα στοιχεία του Κυβερνητικού Σχεδιασμού για την ψηφιοποίηση των συναλλαγών.

Στο roundtable επίσης συμμετείχαν οι: Νέλλυ Τζάκου, Γενική Διευθύντρια, Τράπεζα της Ελλάδος - Γιώργος Γεωργόπουλος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, Τράπεζα Πειραιώς - Θεόδωρος Καλαντώνης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Retail Banking, Eurobank - Παναγιώτης Δρόσος, Σύμβουλος Διοικήσεως Επιθεμάτων που σχετίζονται με δημόσιους φορείς, Alpha Bank - Γιάννης Ιωαννίδης, Γενικός Διευθυντής, Attica Bank - Χάρης Καρώνης, Διευθύνων Σύμβουλος Viva, Πρόεδρος ΣΕΚΕΕ - Γιώργος Στεφανόπουλος, Γενικός Διευθυντής ΕΕΚΤ.

Κλείνοντας τις εργασίες, η Ιωάννα Σαμπράκου, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής & Αντιπρόεδρος ΕΜηΠΕΕ, επεσήμανε ότι το συνέδριο ήταν μόνο η αρχή μιας σειράς θεματικών εκδηλώσεων προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος και να εκπονηθούν προτάσεις με στόχο την αμεσότητα των αποτελεσμάτων.

ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ
ΤΕΥΧΟΣ 266