Απαιτείται πραγματική ανάπτυξη στην Ευρώπη

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζακ Σαντέρ (Jacques Santer), μιλώντας στο 3ο Financial Management Conference που συνδιοργάνωσαν το Ελληνικό Ινστιτούτο Οικονομικής Διοικήσεως (ΕΙΟΔ) της ΕΕΔΕ και η Boussias Communications, τόνισε: «Η ευρωζώνη και μαζί με αυτήν ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα βρίσκονται σε μία κρίσιμη υπαρξιακή φάση και για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες της σημερινής κρίσης, απαιτείται ένα νέο όραμα, ένα όραμα ανάπτυξης και αλληλεγγύης ταυτοχρόνως.

Όμως, για να υπάρξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματική ανάπτυξη, τώρα όσο ποτέ άλλοτε είναι αναγκαίες βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές και ουσιαστικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής ενοποίησής της.» Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα, ενώ τάχθηκε υπέρ της λύσης του ευρωομολόγου για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τονίζοντας πως οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο για τη διατήρηση της συνοχής στην ευρωζώνη, καθώς «δεν μπορούμε να φανταστούμε την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα ή την Ιταλία». Υποστήριξε δε ότι «κρίση σημαίνει απόφαση» και ότι πρέπει να εφαρμοσθούν οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου.
 «Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ιδιαίτερα το 2008 και το 2009, αυξήθηκε υπέρμετρα η συνολική κατανάλωση, ιδιωτική και δημόσια, ξεπερνώντας κατά μέσο όρο το 90% του ΑΕΠ. Το ποσοστό που απέμεινε, 10%, που περίσσευε για εθνική αποταμίευση, δεν αρκούσε για να χρηματοδοτήσει τις συνολικές επενδύσεις, οι οποίρε ξεπερνούσαν το 20% του ΑΕΠ. Ως αποτέλεσμα, διογκώθηκε υπερβολικά το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που υπερέβη προς το τέλος το 12–14% του ΑΕΠ. Για να χρηματοδοτηθεί αυτό το εξωτερικό έλλειμμα, αυξήθηκε υπερβολικά ο εξωτερικός δανεισμός, με αποτέλεσμα τη σημερινή διεθνή υπερχρέωση της χώρας». Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του ο καθηγητής και γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Γιάννης Στουρνάρας.
Θέματα ρευστότητας, οικονομικής διοίκησης και χρηματοδότησης εν μέσω κρίσης έθιξαν κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων και χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα ήδη αλλάζει τόσο το τραπεζικό τοπίο όσο και το πλαίσιο αξιολόγησης των πιστώσεων. Επίσης, διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων αναφέρθηκαν στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, για τις οποίες ζωτικές είναι στην παρούσα φάση η εκπόνηση στρατηγικών επιβίωσης, καθώς και η αναζήτηση ευκαιριών ανάπτυξης.

ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ
ΤΕΥΧΟΣ 266