Σπάρταθλον 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ένας θρύλος ανασύρεται από το παρελθόν για να γίνει μια κορυφαία αθλητική και πολιτιστική συνάντηση με διεθνείς προεκτάσεις.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε φέτος από το νέο Δήμο Σπάρτης στον 29ο «Σπάρταθλον» κάνοντας αυτό το πολιτιστικό γεγονός για την πόλη της Σπάρτης κτήμα όλων των κατοίκων της περιοχής. Οι παράλληλες εκδηλώσεις αυτή τη χρονιά διήρκησαν μία εβδομάδα ξεκινώντας από το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011 με τα εγκαίνια της έκθεσης «Δημοκρατία και η μάχη του Μαραθώνα» που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού λαδιού. Όλη την εβδομάδα από το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου μέχρι και το Σάββατο 1η Οκτωβρίου διεξήχθησαν στη Σπάρτη πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Κύριος γνώμονας του ύφους των εκδηλώσεων αποτέλεσε η εμπλοκή των Δημοτών σ’ αυτές και η ανάδειξη των τοπικών πολιτιστικών και αθλητικών δυνάμεων και φορέων. Στο φετινό Σπάρταθλο συμμετείχαν –μεταξύ άλλων– ο πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Σπαρτιατών, κ. Λεωνίδας Καράντζαλης, ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Σταύρος Αργειτάκος και ο πρόεδρος ΝΠ Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος κ. Μάριος Τζωρτζάκης.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ & ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ»

Η έκθεση με τίτλο «Δημοκρατία & η Μάχη του Μαραθώνα» που οργανώθηκε από τους «Ορίζοντες – ανθρωπιστικές και πολιτιστικές δράσεις» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού παρουσίασε τη γέννηση της Δημοκρατίας και τα επιτεύγματά της, όπως τη φιλοσοφία, την παιδεία, τις Καλές Τέχνες, την αρχιτεκτονική, τον αθλητισμό, το πνεύμα και το σώμα και το αρχαίο δράμα. Η έκθεση φιλοξενήθηκε στο χώρο του μουσείου Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη. H έκθεση πραγματοποιήθηκε με τη σημαντική συμβολή της COSMOTE.
Αρμοδιότερος να περιγράψει την έκθεση και την σημαντικότητά της είναι ο εμπνευστής της και Πρόεδρος του «Ορίζοντες – ανθρωπιστικές και πολιτιστικές δράσεις» κ. Σπύρος Μερκούρης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η «Μάχη του Μαραθώνα» είναι η σύγκρουση δύο μεγάλων πολιτισμών του Περσικού και του Ελληνικού. Της Ανατολής και της Δύσης. Της Απολυταρχίας και της Δημοκρατίας. Η «Μάχη του Μαραθώνα» είναι η μεγάλη ιστορική μάχη που υπεράσπισε και προστάτευσε τη νεογέννητη Δημοκρατία. Είναι μια μάχη στην οποία ο οπλίτης-πολίτης ήξερε ότι πάλεψε όχι μόνο για να σώσει την πόλη του αλλά και για να προστατεύσει τα πολιτικά δικαιώματα της νέας καθιερωμένης Δημοκρατίας. Εάν οι Έλληνες είχαν χάσει τους Μηδικούς Πολέμους, δεν θα υπήρχε Δημοκρατία, δεν θα υπήρχε Παρθενώνας, δεν θα υπήρχε το αγγλικό Κοινοβούλιο, δεν θα υπήρχε το αμερικανικό Σύνταγμα, δεν θα υπήρχε η Γαλλική Επανάσταση, δεν θα υπήρχε Δυτικός Πολιτισμός όπως τον ξέρουμε σήμερα. Η Ευρώπη και η Δύση οφείλουν πολλά στην Ελλάδα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δήμαρχο της Σπάρτης, Σταύρο Αργειτάκο και το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς επίσης και το Μανούσο Μανουσάκη που είχαν την έμπνευση να παρουσιάσουμε στο υπέροχο αυτό Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού εδώ στη Σπάρτη την έκθεσή μας.»
Ο κ. Μιχάλης Καρχιμάκης από το ΠΑΣΟΚ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χαιρετίζω με ιδιαίτερη χαρά το 29ο «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟ» και τα εγκαίνια της έκθεσης «Δημοκρατία & η Μάχη του Μαραθώνα» και σας ευχαριστώ για την ευγενική σας πρόσκληση.
Ο ιστορικός υπερμαραθώνας «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟ», που διεξάγεται κάθε Σεπτέμβριο και αποτελεί έναν αθλητικό θεσμό της Σπάρτης, αναδεικνύει τις ευγενείς αξίες του αθλητισμού και της αναμέτρησης με τις προσωπικές δυνάμεις κάθε αθλητή, αφού στόχος είναι η συμμετοχή και ο τερματισμός των αθλητών. Είναι ένας αγώνας που δεν ενισχύει τον ανταγωνισμό αλλά την αλληλεγγύη μεταξύ των αθλητών. Φέτος, η Έκθεση «Δημοκρατία & η Μάχη του Μαραθώνα», που παρουσιάζεται στο μοναδικό στο είδος του Μουσείο ελιάς και Ελληνικού Λαδιού τιμά το φετινό Σπάρταθλο. Πρόκειται για μια σημαντική πολιτιστική δράση που αναδεικνύει τη σημασία της Μάχης του Μαραθώνα και τις αξίες που πρόσφερε στην ανθρωπότητα η Αθηναϊκή Δημοκρατία.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο του 29ου Σπάρταθλου πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις με στόχο τη συμμετοχή και την ανάδειξη των τοπικών, πολιτιστικών και αθλητικών δυνάμεων. Μεταξύ αυτών πραγματοποιήθηκαν: Ανώμαλος Δρόμος 3.000 μέτρων, Ζωγραφική ποδηλάτων στην Κεντρική πλατεία της Σπάρτης, Συναυλία της φιλαρμονικής Σπάρτης, Μαθητικοί αγώνες στίβου, σκοπευτικοί αγώνες αεροβόλου, βραδιά κιθάρας. Οι εκδηλώσεις σχεδιάστηκαν και οργανώθηκαν από τον κ. Μανούσο Μανουσάκη.


ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΣΠΑΡΤΑΘΛΗΤΩΝ

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων αποτέλεσε η τελετή βράβευσης των Σπαρταθλητών, που πραγματοποιήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2011. Στην τελετή βράβευσης συμμετείχαν η Φιλαρμονική του Δήμου Σπάρτης, η Χορωδία Φίλων μουσικής «Ταϋγέτη», το Μουσικό σχολείο, ο Μουσικός Όμιλος της Σπάρτης, το Λύκειο Ελληνίδων της Σπάρτης, το ιαπωνικό συγκρότημα TANAGURA. Στο πλαίσιο του φετινού Σπάρταθλον πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του τερματισμού των αθλητών δυο δράσεις εικαστικού χαρακτήρα: α) Εικαστική παρέμβαση στο «τρίπτυχο μνημείων» που συνδέονται με το Σπάρταθλον. Το μνημείο του Σπάρταθλον, το μνημείο των λακώνων Ολυμπιονικών και φυσικά το άγαλμα του Λεωνίδα. Ο εικαστικός Πάνος Παπαδολιάς σε συνεργασία με το ανθοπωλείο «Περί Ανθέων» δημιούργησε μία εικαστική παρέμβαση με πρώτη «ύλη» δοξαστικά φυτά –όπως ελιά, φοίνικες, δάφνες κ.ά.– στα τρία μνημεία με στόχο την σύνδεσή τους για πρώτη φορά αλλά και την ανάδειξη τους στο πλαίσιο της μεγαλύτερης αθλητικής γιορτής της πόλης. Και β) Graffiti happening [ή δράση τοιχογραφήματος] στο χώρο του τερματισμού των αθλητών. Ειδικότερα στο πεζοδρόμιο μπροστά από το δεύτερο δημοτικό σχολείο, ο καλλιτέχνης του graffiti Κώστας Λούζης δημιούργησε ένα μεγάλο graffiti μήκους 10 μέτρων, σε μια ειδική επιφάνεια με θέματα που παραπέμπουν στη Σπάρτη και στο Σπάρταθλον. Στο σχεδιασμό συνεργάστηκαν με τον εικαστικό Πάνο Παπαδολιά.


 

ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ
ΤΕΥΧΟΣ 266